Hoşgeldiniz Arama | Aktif Konular | Üyeler | Üye Girişi | Kayıt Ol

CMMI ve benzeri standartlara içi ısınmamış arkadaşlar... Ayarlar
ceehira
Gönder: Saturday, April 26, 2008 5:07:41 AM
Rank: Member
Groups: Member

CMMI ve benzeri standartlar ne derece önemlidir şüpheliyim.
Özellikle askeri projelerde bu standartların muhakkak arandığını biliyorum.
Örnek olarak milsoft firmasının askeriye ile yakın olarak çalıştığı için CMMI standartları ile çalıştığını biliyorum.
Fakat bunun göstermelik mi yoksa gerçek manada gerekli olduğu için mi yapıldığı konusunda şüphelerim var.

http://www.milsoft.com.tr/en/technologies.php
buradan milsoftun kullandığı teknolojiere de göz atabilirsiniz, yol açısından faydalı olabilir.
gyeniceri
Gönder: Monday, April 28, 2008 4:04:14 AM

Rank: Advanced Member

CMMI neden var onu önce düşünmek gerekir. Herhangi bir sektöre bakarsanız çeşitli iş metodları ve genellikle kabul edilmiş yöntemler var. Bir işin yapılmasının en fazla iki yolu var yani ve bu yollar defalarca denenmiş kabul edilmiş. Hal böyle olunca örneğin bir sigorta şirketi bu işin oluşturacağı riskleri kestirip analizlere göre bir sigorta teminatı yapabiliyor. Örneğin bir köprü projesini ele alırsak, yapım aşamasında bir sigorta şirketi ile anlaşıp projenin geç kalması, iptal edilmesi veya aksaklıklarını garanti altına alabiliyorsunuz. Hem müşterinin hemde ihaleyi alan firmanın hayatları devam ediyor. Proje battı, sonlandı, iptal edildi gibi nedenlerden dolayı tarafların finansal zorluklar içine girmesi bir nevi önlenmiş oluyor.

Yukarıda anlattığım durumlar yazılım sektörü için geçerli mi? Olacak ama öncelikle firmalar belli ve ölçülebilir bir metod ile geliştirme yapmalılar ve bunu uygulamalılar. Ancak o zaman bir sigorta şirketi çıkıp ta size sigorta yapabilir. Örneğin Avrupa veya Amerika'da kontrat bazlı çalışıyorsanız, sizden beklenen indemnity ve liability sigortaları vardı ki bunlar müşteriyi (sizi konrat bazlı alan firma) korur. Eğer hasta olursanız, veya bir otobüsün altında kalıp ta projeye devam edemezseniz, müşterinin çıkarlar korunmuş olur.

Yazılım projelerinde de bu tür bir sistemi oturtmak tabii ki zaman alacaktır ama en azından CMMI ve ISO standartları ile bu tür girişimler başlamıştır. Bir firmanın göstermelik CMMI uygulaması biraz zor diye düşünüyorum çünkü bu tür bir sertifikayı almak pek kolay değil. CMMI Level 2 en kolayı ama onun için bile sürekli kontroller yapılır ve periodik zamanlarda firma bağımsız bir kuruluş tarafından kontrol edillir.

CMMI'ın çıkış noktası zaten Amerikan Savunma Sanayisidir. Daha sonra halka açılmış ve hatta Avrupa standartları olan ISO'dan da katılımcılar ile daha da geliştirilmiştir. Milsoft'un Level 5 (kara kuşak CMMI) olduğunu sitesinden görebiliyoruz. Bence kendilerini kutlamak gerekir.

Sonuçta eğer müşterileri mutluysa, projeler zamanında yetişiyorsa ve sigorta şirketleri de ölçülebilir bir sistem ile garanti sigortaları yapabiliyorsa; doğru ve yerinde bir kullanım olduğu kanısındayım.

Sanırım bu konunun anahtar kelimesi "ölçülebilir". Ölçmeden gelişme olmaz. CMMI gibi standartları belirlenmiş bir yol takip ediyorsanız zaten %50lik işi yapmışsınız demektir. CMMI takip edip her şeyi kitabına göre yaptığınızı kanıtlayabilirseniz işte o zaman yavaş yavaş bulanık mantıktan çıkıp berrak sulara doğru yol alıyoruz demektir.
hakans
Gönder: Monday, December 14, 2009 7:30:59 AM
Rank: Newbie

Bence de artık CMMI sektörde çok daha kritik bir hal almaya başladı. Tahminim yakın zamanda CMMI sahibi olmayanlar proje bile alamayacaklar.

Milsoft'u gerçekten bu başarısı ve öngörüsü için tebrik etmek gerekir.

Ben de yakın zamanda bu eğitimi alacağım. BTG (Bilgi ve Teknoloji Grubu) şirketini düşünüyorum eğitim almak için (www.btgrubu.com) Wayne Littlefield isminde bir eğitmen veriyormuş eğitimlerini. Umarım memnun kalırım.

Zaten bu zamana kadar beklemem bile hataydı umarım eğitim başarılı olur da devam edebilirim ben de.
Konu içindeki Kullanıcılar
Guest

Forum Haritası
Bu foruma yeni konular postalayamazsınız.
Bu forumda ki konulara yeni posta gönderemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı silemezsiniz.
Bu forumdaki postalarınızı düzenleyemezsiniz.
Bu forumda anketler yaratamazsınız.
Bu forumdaki anketlere oy veremezsiniz.

Main Forum RSS : RSS

YAFPro Theme Created by Jaben Cargman (Tiny Gecko)
Yet Another Forum.net version 1.9.1.7 (NET v2.0) - 11/20/2007
Copyright © 2003-2006 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Bu Sayfa 1.198 saniyede üretilmiştir.